Szálláslehetőség Hercegkúton - Hercegkút története - Látnivalók Hercegkúton - Programok Hercegkúton
Sárospatak - Tokaj -További látnivalók a környéken

Hercegkút

A 37-es útról érhetjük el a Sárosptak mellett fekvő települést. Eredetileg Rákóczi-birtok volt, a kuruc harcok során elnéptelenedett falu csak jóval a szatmári béke után települt újra be.A falu lakóinak ősei 1750-ben települtek be Németországból, a Fekete-erdő környékéről a Trautsohn hercegi család birtokára. Nyolc család érkezett, akik erdőirtás után házépítéssel, illetve azt követően gazdálkodással indították be a település életét. Zárt sváb település volt egészen a XX. század utolsó évtizedéig. Német neve ma is Trautsondorf.

Lakossága büszke származására, őrzi nemzeti öntudatát. Utánozhatatlan hangulatú a falu mindkét oldalán kalárisként elhelyezkedő vendégváró pincesor, 130 pincével. De nemcsak a borospincék labirintusa, hanem a tenyérnyi széles, különlegesen érlelt, svábszalonna is a település büszkesége.

A község határában, a Rákóczi turistaút mentén található a "Pogánykút" forrása, amely hangulatos táborozóhely. A pihenőhelyen a pogánykúti ősembertelepről részletes ismertető található. A község szülötte Götz János szobrászművész, XX. századi mester.

   

tovább a Napfény Vendégház weboldalára =>

Szálláslehetőség Hercegkúton - Apartman Hercegkúton - Szállás Hercegkúton - Vendégház Sárospatak közelében - Hercegkút szállás