~ Látnivalók Hercegkúton és a környéken ~

HERCEGKÚT

A 37-es útról érhetjük el a Sárosptak mellett fekvő települést. Eredetileg Rákóczi-birtok volt, a kuruc harcok során elnéptelenedett falu csak jóval a szatmári béke után települt újra be.A falu lakóinak ősei 1750-ben települtek be Németországból, a Fekete-erdő környékéről a Trautsohn hercegi család birtokára. Nyolc család érkezett, akik erdőirtás után házépítéssel, illetve azt követően gazdálkodással indították be a település életét. Zárt sváb település volt egészen a XX. század utolsó évtizedéig. Német neve ma is Trautsondorf.

Lakossága büszke származására, őrzi nemzeti öntudatát. Utánozhatatlan hangulatú a falu mindkét oldalán kalárisként elhelyezkedő vendégváró pincesor, 130 pincével. De nemcsak a borospincék labirintusa, hanem a tenyérnyi széles, különlegesen érlelt, svábszalonna is a település büszkesége.

A község határában, a Rákóczi turistaút mentén található a “Pogánykút” forrása, amely hangulatos táborozóhely. A pihenőhelyen a pogánykúti ősembertelepről részletes ismertető található. A község szülötte Götz János szobrászművész, XX. századi mester.

SÁROSPATAK

A műemlékekben gazdag várost nemzedékekre fontos kulturális centrummá tette Református Kollégiuma, amely a 16. század közepétől az oktatás egyik legerősebb magyarországi bástyája volt.

Sárospatak református temploma barokk stílusban épült a 18. század második felében. Érdekessége eklektikus ízlésű mennyezete. Sárospatak katolikus szentet is adott az országnak és a keresztény világnak. 1207-ben itt született II. Endre király lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet. A róla elnevezett téren elhelyezett szoborcsoport annak is emléket állít, hogy a Türingiába férjhez adott Erzsébet lóháton többször megtette a Sárospatak és Wartburg vára közötti sok száz kilométeres utat.

Ugyancsak a Szent Erzsébet téren emelkedik Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma, a római katolikus Vártemplom, amelyet az 1400-as évek végén építettek.

A szemben lévő Sárospataki Képtárban az értékes katolikus egyházművészeti gyűjtemény anyagából rendezett kiállítás mellett Andrássy Kurta János szobrászművész életműkiállítása tekinthető meg. Sárospatak neve valósággal összeforrott a magyar történelemben oly fontos szerepet játszott Rákóczi családdal.

Sárospatak legrégibb, történelmi emlékekben gazdag műemléke, egyben Magyarország legértékesebb várkastélyainak egyike a város központjában található Rákóczi-vár. Évszázadokon át építették, bővítették, így különböző korok stílusjegyeit viseli magán. Fénykorát a 17.században élte, amikor a Rákóczi-család birtokában volt. A Bodrog partjáig lenyúló parkban álló, nagy tömegű váregyüttes történelmi magja a késő reneszánsz, ötszintes Vörös-torony.

A vár ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának ad otthont. Állandó kiállításai a vár, a Rákóczi család és a szabadságharc történetét, e kor fegyvereit, bútorait mutatják be. Sárospatak napjaink egyik jeles magyar építésze, Makovecz Imre keze nyomát is magán viseli. Az általa tervezet Művelődés Háza, az Árpád Vezér Gimnázium és számos lakóépület új színt hozott a belváros történelmi képébe.

FÜRDŐKULTÚRA

A nagy múltú végardói termálfürdő nagyszabású felújítási munkák után kibővült szolgáltatásokkal, megújult környezetben Végardó Fürdő néven ismét szeretettel várja az aktív pihenést és szórakozást kedvelő vendégeket. A fürdő területén úszómedence, tanmedence várja a sportolni vágyókat.

TOKAJ

Amikor Tokaj neve elhangzik valahol, mindenki felkapja a fejét. Odafigyel a méltató szavakra, mondatokra. Helyesli az elismerést és tiltakozik, ha netán ócsárolják világhírű termékét a “tokaji bor”-t. Az a hírnév, mely a középkorban alakult ki, ma is visszahull e Tisza-Bodrog parti városkára.

Szerelmi pincesor tűnik elébe. A vasúttal párhuzamosan futó hegylábat alkalmasnak találták, hogy egy új pincesort alakítsanak ott ki. Az egészet a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre.

Tokaj keletről a Tisza-Bodrog partjaira támaszkodik. Itt fut le a szikla hegyláb a Tiszába, innen a kőrév korai nevezete. Balról, Nyugat felől a Kopasz-hegy áll őrt fölött e. Több mint 500 m-es központi csúcsával, helyt biztosítva a keleti országrészt besugárzó TV átjátszó állomásnak, sugárzó toronynak. A Kopasz-hegy lankáin évszázadok óta termelik a szőlőt.

Sétálva a város centrumába vezető szépen kiépített közúton, először is feltűnhetnek a hegy lábait borító szépen művelt szőlők. Áldoznunk kell egy keveset az oktatásra is, a Bajcsy-Zsilinszky utcán található a Tokaji Ferenc gimnázium, Szemben vele Széchenyi István kollégium. A II. Rákóczi Ferenc általános iskola, vele egybeépítve a városi könyvtár.

A középiskolai kollégium bejáratának szögletében áll a márványból faragott Széchényi István szobra. Utána már feltűnik a szépre avatott szemeknek a Rákóczi – Dessewffy kastély, az impozáns barokk stílusban tervezett épület.

A múzeum ad helyet a hegyaljai szőlő és bor néprajzi kiállításának. A földszinten vannak az ideiglenes kiállításoknak helyet adó, egykori bolthelyiségek. Borkiállítás kapott helyet az épület alatt található 2 szárnyú pincében melynek udvarán különböző kőből készült helytörténeti tárgyak láthatók.

SÁTORALJAÚJHELY

Sátoraljaújhely a történelmi Zemplén vármegye egykori székhelye. Ma az ország legészakibb városa. A zempléni táj központja szerencsésen megőrizte tiszta levegőjét és természeti környezetét. A város központja a felvidéki kisvárosok jellegzetes hangulatát őrizte meg. Műemlélkekben, műemlék jellegű épületekben gazdag.

Jelentősebbek: Pálos-piarista kolostor és templom, barokk stílusú Városháza (volt Megyeháza), Kazinczy Ferenc Múzeum, Börtönmúzeum, Kossuth-szobor, Magyar Kálvária (az elcsatolt települések emlékére), zsidó temető (csodarabbi sírja), Ungvári pincekert (a világörökség része), A Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban, az ország leghosszabb libegője, téli-nyári bobpálya, 4 évszakos műanyag sípálya, Zemplén Kalandpark.


Ajánlott sétaútvonalak: Tourinform Iroda (Hősök tere 3.) Szökőkút-Szent István Róma Katolikus Templom Széchenyi tér 10.-Városháza Díszterme Kossuth tér 5.-Zempléni Levéltár Kossuth tér 5.-Kazinczy Ferenc Múzeum Dózsa Gy út 14.-Nagyboldogasszony Piarista Templom és Rendház Deák út 12-Börtönmúzeum Kazinczy út 35.-Görög katolikus templom Mártírok útja-Magyar Kálvária Szárhegy-Régi zsidó temető Kazinczy utca-Zemplén Tourinform Iroda